Fuji X-T1 (fw 4.0) XC 50-230mm – 230mm Far Focus Issue

*Update 2/13/16* Reason found

*Update 2/22/16* Issue (mostly) resolved with Firmware 4.3.0


When my Fuji X-T1 + XC 50-230mm is extended to 230mm and is focused on something far away, it has a difficult time focusing on a close subject no matter what portion of the close subject is in the focus zone. (In the hummingbird feeder example, the camera is in zone focus, but in moon example, the camera was in single point focus.)

20150905 150846 DSCF5941 XT1 1024th f6.7 iso3200_DCE

This doesn’t happen if I use my 18-55mm on my X-T1.

And this doesn’t happen to my Canon 7D + 70-200mm f/4L IS.

20150905 150747 IMG_9990 7D 1024th f4.0 iso1000_DCE

It is spot on every time in all focus modes (but is not as sharp as the Fuji X-T1).

Single point focus mode on the X-T1 sometimes helps.

20150905 150837 DSCF5939 XT1 1024th f6.7 iso3200_DCE

But not always. When I shot the moon a few weeks ago…

20150824 204847 DSCF4820 XT1 1024th f6.7 ISO1000_DCE

…if the lens did not have the moon slightly in focus, it would not focus on it in any focus mode. I had to zoom wide first to help the camera get the moon back into focus. I had to do this multiple times. And I can reproduce this behavior anytime.

Has anyone also experienced this?

Does anyone using the XF 55-200mm experienced this issue, too?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s